Informácie SFZ

SFZ – Najväčšia novela registračného a prestupového poriadku SFZ (I. časť)

Ľudovit Szerencsés|19. jún 2019 o 00:00

 


BRATISLAVA  (SFZ) – Najväčšia novela registračného a prestupového poriadku SFZ je  schválená. SFZ po dlhých diskusiách so svojimi členmi  pripravil novelu  registračného a prestupového poriadku, ktorú výkonný výbor Slovenského  futbalového zväzu na svojom júnovom rokovaní schválil. SFZ v tejto  súvislosti  pripravil minisériu (spolu 3 časti)  článkov, ktorej obsahom  je predstavenie najzásadnejších zmien v registračných a prestupových  pravidlách.
V troch častiach prinášame zásadné úpravy aj s vysvetlením, čo v  praxi tieto zmeny znamenajú, ako ich chápať a aplikovať do činnosti  klubov a vzťahov s hráčmi.

Zavedenie inštitútu tzv. dočasnej registrácie

Zavedenie  nového inštitútu dočasnej registrácie do registračného a prestupového  poriadku SFZ súvisí s komplexnou zmenou v pravidlách registrácie  klubovej príslušnosti hráča. Tento krok je v záujme klubov, ktoré  najčastejšie v dôsledku nedostatočného počtu hráčov nie sú schopné  vytvoriť družstvo určitej vekovej kategórie a následne sa prihlásiť do  súťaže.
Tento inštitút  má slúžiť ako nástroj zabezpečenia stability klubov,  keďže hráč nemôže štartovať za iné družstvo svojho materského klubu.  Zároveň materským klubom poskytuje dočasnú ochranu pred zánikom  registrácia ich hráča, takže ten nemôže odísť do nového klubu bez  kompenzácie prostredníctvom žiadosti o preregistráciu.
Zároveň sa vytvorí tzv. prechodné obdobie, ktoré poskytne klubom čas na  doplnenie a skonsolidovanie hráčskych kádrov, aby sa v nasledujúcom  súťažnom ročníku mohli prihlásiť do súťaží tie družstvá, ktoré sa v   predchádzajúcom súťažnom ročníku neprihlásili z dôvodu nedostatočného  počtu hráčov, prípadne pre tie, ktoré sa odhlásili. Toto prechodné  obdobie trvá jeden súťažný ročník, počas ktorého majú hráči zároveň  možnosť zaregistrovať sa v inom klube bez súhlasu materského klubu.  Zároveň platí, že po uplynutí súťažného ročníka, v ktorom sa hráč  dočasne zaregistruje v inom ako materskom klube, sa mu automaticky  obnoví jeho registrácia a klubová príslušnosť k materskému klubu.

PRÍKLAD

Hráč  A. B. pôsobí v klube X. Klub X neprihlási svoje družstvo do súťaže  alebo ak tak urobí, v priebehu súťažného ročníka ho odhlási. V takomto  prípade sa môže hráč A. B. dočasne registrovať (aj bez súhlasu  materského klubu) v klube Y a to najdlhšie do konca súťažného ročníka.  Po skončení súťažného ročníka bude automaticky opäť preregistrovaný späť  do klubu X. Ak klub X ani v ďalšom súťažnom ročníku neprihlási svoje  družstvo do súťaže, hráč A. B. sa môže preregistrovať v štandardnom  režime podľa čl. 15. ods. 5 RaPP.

   1. Úprava čl. 15 ods. 5 RaPP

Táto  úprava mení pravidlá pri zániku registrácie hráča a jeho klubovej  príslušnosti v materskom klube v prípade, že materský klub družstvo s  hráčom neprihlási do súťaže alebo svoje družstvo zo súťaže odhlási. V  oboch prípadoch je klubom poskytnutý čas jeden súťažný ročník na  zabezpečenie družstiev predovšetkým z hľadiska hráčskeho kádra tak, aby  sa v ďalšom súťažnom ročníku mohli do súťaží prihlásiť.
Zámerom je zamedziť, aby automaticky nezanikala registrácia hráčom, teda  aby nestrácali klubovú príslušnosť v tých kluboch, ktoré sa prechodne  ocitli v situácii bez dostatočného počtu hráčov na prihlásenie družstva  do súťaže.
Na túto zmenu nadväzuje bod 7, ktorý dopĺňa zmeny pri zániku registrácie  hráča v materskom klube stanovením podmienok dočasnej registrácia hráča  v inom ako materskom klube.
V nadväznosti na zavedenie nového inštitútu dočasnej registrácie sleduje  táto zmena záujem klubov, ktoré aktuálne nedokážu prihlásiť družstvo do  súťaže, najčastejšie z dôvodu problémového udržiavania hráčskeho kádra.  Zároveň poskytuje možnosť hráčom, aby sa v súťažnom ročníku, počas  ktorého nebudú mať možnosť štartovať v súťaži pre relevantné problémy  materského klubu, dočasne zaregistrovali v inom klube. Po skončení  súťažného ročníka sa vrátia do svojho materského klubu. Na základe  uvedeného modelu má teda materský klub šancu opätovne prihlásiť družstvo  do súťaže. Dočasná registrácia nie je spojená so žiadnou poplatkovou  alebo inou kompenzáciou.

Zmena prestupových termínov u amatérov


Táto  úprava reaguje na aktuálne poznatky vychádzajúce z praxe pri  uskutočňovaní transferov hráčov. Zohľadňuje pripravované zmeny v  Súťažnom poriadku futbalu, súvisiace s prihlasovaním družstiev do  súťaží, resp. termínom ukončenia súťažných ročníkov (vrátane barážových  zápasov). Zmena v letnom registračnom období bez obmedzenia pri  prestupoch amatérov zohľadňuje novozavedený termín pre prihlasovanie  družstiev najneskôr do 15. júla.
Nakoľko mnohí členovia SFZ avizovali, že po prihlásení družstva do  súťaže dochádza k presunom hráčov, a nie je tak zabezpečená jednota  družstva na súťažný ročník, po analýze sa pristúpilo k uvedeným zmenám  prestupových termínov.
Je dôležité zdôrazniť, že prestup v zimnom období bude možný, ale len  možnosťou uskutočnenia tzv. prestupu s obmedzením (so súhlasom  materského klubu).

Prehľad prestupových termínov u amatérov

        a. od 26.06. do 15.07. kalendárneho roka (letné registračné obdobie bez obmedzenia),

        b. od 01.07. do 30.09. kalendárneho roka (letné registračné obdobie s obmedzením),

        c. od 01.07. do 30.09. kalendárneho roka (letné registračné obdobie zo zahraničia),

        d. od 01.01. do 31.03. kalendárneho roka (zimné registračné obdobie s obmedzením).

        e. od 01.01. do 31.03. kalendárneho roka (zimné registračné obdobie zo zahraničia)


Dokumenty, v ktorých je spracovaná celá novela RaPP 

Novela Registračného a prestupového poriadku (jún 2019) aj s dôvodovou správou

Novela RaPP SFZ jún 2019.pdf

Konsolidované znenie registračného a prestupového poriadku SFZ s vyznačenými zmenami (vyznačenie zeleným zvýraznením)

RaPP novela 2019 konsolidované znenie.docx

V prípade akýchkoľvek ďalších otázok súvisiacich s RaPP nás neváhajte kontaktovať na rapp@futbalsfz.sk.


Súvisiaci obsah