Informácie SFZ

SFZ – Najväčšia novela Registračného a prestupového poriadku SFZ (II. časť)

Ľudovit Szerencsés|20. jún 2019 o 00:00


BRATISLAVA  (SFZ) – Najväčšia novela registračného a prestupového poriadku SFZ je  schválená. SFZ po dlhých diskusiách so svojimi členmi  pripravil novelu  registračného a prestupového poriadku, ktorú výkonný výbor Slovenského  futbalového zväzu na svojom júnovom rokovaní schválil. SFZ v tejto  súvislosti  pripravil minisériu (spolu 3 časti)  článkov, ktorej obsahom  je predstavenie najzásadnejších zmien v registračných a prestupových  pravidlách.

V troch častiach prinášame zásadné úpravy aj s vysvetlením,  čo v praxi tieto zmeny znamenajú, ako ich chápať a aplikovať do činnosti  klubov a vzťahov s hráčmi.

Pokračovanie, druhá časť.

    1. Zavedenie vzorovej zmluvy o profesionálnom výkone športovej činnosti

Predmetný  návrh sleduje viacero cieľov zároveň. Zakomponovaním vzorovej  profesionálnej zmluvy sa primárne usilujeme o správne nastavenie  zmluvných vzťahov medzi hráčmi a klubmi, ktoré budú zodpovedať aktuálne  platnej národnej právnej úprave v podobe zákona o športe, ktorý (o.i.)  upravuje aj oblasť právnych vzťahov pri výkone (profesionálnej)  športovej činnosti. Na procese prípravy sa zúčastnili aj zástupcovia  Únie ligových klubov a Únie futbalových profesionálov, ktorí prispeli k  vytvoreniu štandardizovanému vzoru zmluvy.
Návrh má zároveň prispieť k ochrane oprávnených záujmov oboch zmluvných  strán, pričom má tiež docieliť nastolenie proporcionality medzi ich  vzájomnými právami a povinnosťami, aby nedochádzalo k ich nerovnovážnemu  rozloženiu. V neposlednom rade je cieľom navrhovanej úpravy odbremeniť  kluby a hráčov, resp. ušetriť im čas, náklady, energiu a financie s  hľadaním správnych a presných znení zmluvy, ktorú majú záujem medzi  sebou uzatvoriť.   
Hlavným zámerom navrhovanej úpravy je teda poskytnúť potenciálnym  účastníkom zmluvného vzťahu servis v podobe odporúčaného znenia zmluvy o  profesionálnom vykonávaní športu, ktorá bude v sebe zahŕňať všetky  potrebné náležitosti spolu s rovnovážnymi podmienkami pokiaľ ide o  vzájomné práva a povinnosti zmluvných strán. Vzhľadom na skutočnosť, že  ide o odporúčané znenie zmluvy, nie je vylúčené, aby si zmluvné strany  medzi sebou dohodli aj ďalšie podmienky nad rámec odporúčaného znenia  zmluvy.  Odporúčané znenie zmluvy navrhujeme zapracovať v dvoch  jazykových verziách (slovenskej a anglickej), pričom záväznou v prípade  rozporu vo výklade terminológie je slovenská verzia. Preklad zmluvy do  anglického jazyka bol vytvorený preto, aby bola zmluva dostupná a  slúžila aj cudzím štátnym príslušníkom, ktorí na území Slovenskej  republiky vykonávajú šport, pričom prejavia záujem vykonávať futbal v  zmluvnom vzťahu s klubom.

Zmluva o profesionálnom vykonávaní športu .docxZmluva o profesionálnom vykonávaní športu (vzor v anglickom jazyku).docx

   2. Zavedenie zmluvného vzťahu pri amatérskych športovcoch

Návrh  vychádza z potreby prevziať zo zákona o športe zmluvný rámec pre  zastrešenie výkonu amatérskeho športu - futbalu, obsiahnutý predovšetkým  v ust. §47 a súvisiacich ustanoveniach zákona o športe, ktorý je  vyjadrením určitej miery regulácie vo vzťahoch medzi amatérskymi  futbalistami a klubmi. Jedným z dôvodov pre zapracovanie ustanovení k  zmluve o amatérskom vykonávaní športu je tiež skutočnosť, že s výnimkou  uvedeného zmluvného typu sú všetky ostatné zmluvné typy (zmluva o  profesionálnom vykonávaní športu aj zmluva o príprave talentovaného  športovca) súčasťou registračného a prestupového poriadku SFZ.
Zámerom tohto kroku je tiež zvýšenie povedomia klubov o možnosti  zmluvného zaviazania hráčov pri vykonávaní športu - futbalu v  amatérskych podmienkach. Reagujeme tým aj na požiadavku klubov,  súvisiacu s prestupmi hráčov, ktorým materské kluby nedokážu zamedziť z  dôvodu, že sa k prestupu nevyžaduje ich súhlas. Čiastočné riešenie tejto  situácie vidíme v možnosti zmluvného zaviazania si hráča, ktorý bude  vykonávať amatérsku športovú činnosť na základe zmluvy s exaktne  stanovenými podmienkami.
V prípade záujmu o prestup bude takýto hráč môcť prestúpiť až po splnení  podmienky ukončenia zmluvy, ktoré je hráč povinný v tomto prípade  riadnym spôsobom preukázať. Obdobný postup navrhujeme v prípade prestupu  počas registračného obdobia s obmedzením, ku ktorého bude potrebné  preukázať spôsob vysporiadania sa so zmluvnými záväzkami medzi materským  klubom a novým klubom počas doby trvania prestupu s obmedzením.  
Predmetná úprava, týkajúca sa prestupu hráča, ktorý má platne uzatvorenú  zmluvu o amatérskom vykonávaní športu, vyplýva zo základnej požiadavky  stability právneho vzťahu medzi hráčom a klubom, založenom zmluvou o  amatérskom vykonávaní športu. V tejto súvislosti si dovoľujeme upriamiť  pozornosť na skutočnosť, že zásada zmluvnej stability (pacta sunt  servanda) je v športovom práve výraznejšia v porovnaní s tradičným  občianskym alebo obchodným právom.   
Podobne ako v prípade klubov je návrh koncipovaný tak, aby poskytoval  určité garancie aj vo vzťahu k hráčovi, vstupujúcemu do zmluvného vzťahu  s klubom. Využitie tohto typu zmluvy predstavuje pre hráča posilnenie  právnej istoty tým, že vymedzuje základný právny rámec práv a povinností  pri výkone amatérskeho futbalu v prospech klubu. V rámci navrhovaného  znenia sú stanovené konkrétne podmienky (náležitostí), ktoré boli v  tejto súvislosti prenesené zo zákonnej úpravy, vrátane obligatórnej  písomnej formy.  V súvislosti so zakomponovaním zmluvy o amatérskom  vykonávaní športu zároveň navrhujeme uľahčiť klubom a hráčom založenie  zmluvného vzťahu tým, že ako prílohu poskytneme vypracovaný  štandardizovaný vzor tejto zmluvy, ktorá bude obsahovať povinné  náležitosti v zmysle ustanovení zákona o športe. Zároveň bude zmluvným  stranám poskytnutá možnosť, aby si podľa vlastného uváženia dohodli aj  ďalšie podmienky zmluvy. Obsahom návrhu je tiež vzorové podanie pokiaľ  ide o výpoveď zo zmluvného vzťahu ako zo strany klubu, tak aj hráča,  ktorého snahou je dosiahnuť “právne perfektné” ukončenie zmluvy. 

Zmluva o amatérskom vykonávaní športu (vzor).docx

Dokumenty, kde je spracovaná celá novela RaPP 

Novela RaPP SFZ jún 2019.pdf

Konsolidované znenie registračného a prestupového poriadku SFZ s vyznačenými zmenami (vyznačenie zeleným zvýraznením)

RaPP novela 2019 konsolidované znenie .docx 

Súvisiaci obsah